Wat is het verschil tussen producten uit een drogisterij en salon?

 

Het aanbod in huidverzorgingsproducten is ontzettend groot.
Welk potje kies je? Welke is er in de aanbieding: 1+1 gratis of tweede halve prijs?
Een voorraad inslaan is dan voordeliger en scheelt geld, denk je vaak. 

We weten allemaal dat je ook terecht kunt bij een schoonheidssalon en dat je een passend huidadvies krijgt met de bijbehorende producten. Je krijgt een goede uitleg hoe de producten te gebruiken en je betaalt vaak ook een beetje meer. Maar wat is nou het verschil tussen producten van de drogisterij en die van de schoonheidssalon?

Het antwoord zit in de werkstoffen.
Werkstoffen zijn als het ware 'Bob de Bouwers' die de huidcellen aan het werk zetten. Werkstoffen kunnen bijvoorbeeld vitaminen of mineralen zijn, maar kunnen ook afkomstig zijn van plantenextracten, bomen of fruit.
Ze worden toegevoegd aan crèmes, serums, cleansers en maskers. De basis van een crème bestaat uit water en een vetstof, zoals paraffine, glycerine, petrolatum of bijvoorbeeld een olie. Deze maken de crème smeerbaar. Ook worden er diverse (natuurlijke of chemische) conserveringsmiddelen aan toegevoegd, om het product houdbaar te maken. Vervolgens worden de werkstoffen toegevoegd en die bepalen wat het met de huid doet en voor welke huid hij geschikt is. 

Om een product qua ingrediënten veilig te laten zijn, moet het voldoen aan de wetgeving volgens de 'VERORDENING (EG) nr. 1223/2009 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 30 november 2009 betreffende cosmetische producten'. Hierin worden producten onderverdeeld in categorieën, die bepaalt welke werkstoffen het wel of niet mag bevatten. Samengevat kunnen we drie categorieën onderscheiden: producten die worden verkocht in de drogisterij (1), een apotheek of luxe parfumerie (2) en producten die verkocht worden op advies in de schoonheidssalon of een huidpraktijk (3). 

Voor jou als consument is het belangrijk om te weten dat, volgens de wetgeving, producten in de drogisterij maximaal 3% aan werkstoffen mogen bevatten en producten in een apotheek of luxe parfumerie maximaal 9%. Producten die je alleen bij een schoonheidssalon of huidpraktijk kunt kopen, kunnen tussen de 15% en 24% aan werkstoffen bevatten. De reden hiervan is op basis van veiligheid. Hoe meer werkstoffen het product bevat, des te belangrijker het is dat het product op het juiste huidtype wordt toegepast. Hiervoor is geschoolde kennis en persoonlijk advies nodig. 


 Categorie

Percentage aan werkstoffen
Drogisterij <3%
Apotheek of luxe parfumerie <9%
Schoonheidssalon of huidpraktijk tussen 15% en 24%

Wij willen juist met de hogere werkstoffen de huidcellen actief hebben, zodat we huidveroudering kunnen vertragen, acné kunnen laten verdwijnen, de doffe teint kunnen oplossen en huidoneffenheden kunnen aanpakken.

Maar waarom kost een product dan soms nog wel € 20,- of meer bij deze winkels? 
Werkstoffen variëren tussen goedkope en duurdere stoffen. Duurdere werkstoffen zijn vaak ook werkzamer en worden meestal alleen gebruikt in schoonheidssalon merken. Deze duurdere werkstoffen heten ook wel cosmeceuticals.
Merken in de drogisterij, parfumerie en apotheek kunnen door marketing duurder uitvallen.

Dit betekent niet, dat een product goed of fout is.
Elke crème heeft zijn kwaliteiten en je moet kiezen wat goed voelt, bij je past en wat je uitkomt.

Maar zo weet je het verschil tussen de producten in diverse categorieën.

Als je na dit artikel nog vragen hebt of je wilt een huidadvies neem gerust contact met ons op.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang leuke updates, weetjes & nieuwtjes!